SHIBARI KUPLASSA


Auto kääntyy pienelle hiekkatielle ja nousee mäkeä ylös pysähtyen idyllisen maalaistalon pihalle. Mahtavan hirsitalon emäntä Saara moikkaa iloisesti ovelta. Astun sisään lämmintä tunnelmaa ja historian havinaa huokuvaan taloon. Kuistissa riisuessani kengät aika pysähtyy.

Keho herkistyy pienille asioille

Astun korkeaan, valoisaan saliin, jonka ikkunoista näkymä vanhasta perinnepihapiiristä pysäyttää kiireen. Rupattelemme Saaran kanssa niitä näitä, istuudun kotoisasti lattialle lampaantaljojen päälle ja vaihdan mukavammat vaatteet. Puhe taukoaa, suljen silmäni ja taustalla soi muinaisskandinaavinen maaginen musiikki. Kuulen kuinka köysinippu putoaa lankkulattialle. Se kiertyy käsivarsieni iholle lempeän päättäväisesti herkistäen aistini. Nautin sen tuoksusta ja narinasta. Ajatukset harhailevat, kuulen Saaran hengityksen ja tunnen hänen ihonsa vasten ihoani. Kun köysi lähtee kiertymään jalkojeni ympärille, on liikkumiskykyni viety ja keho alkaa herkistyä pienille asioille.

Köysi narisee bambua vasten, kun lähden kohoamaan ylösroikotettavaksi. Kroppa ja lihaset ovat jännittyneet pistäen aluksi hanttiin. Hengitys on pinnallista. Köysi kiristyy rintakehääni vasten kiduttavasti, olen avuton. Saara vie minut sopivasti rajalle tuntien fyysisen sietokykyni rajat. Pikku hiljaa lihakset rentoutuvat, köydet kannattelevat lempeästi ja hengitys tasaantuu. Sukellan pimeyteen, antaudun Saaran armoille, leijun ja päästänkaikesta irti. Käännän mieleni sopukoita ja annan ajatusten kuljettaa minua katsomaan ja pysähtymään asioiden äärelle. Huomioni kääntyy läsnä olevaan hetkeen. Mieli rauhoittuu.

Tässä hetkessä en huolehdi muiden hyvinvoinnista ja pistä sitä omani edelle. Velvollisuudentunto katoaa. Tulee turvallinen olo, kun Saara huolehtii minusta ja vain minusta. Mielestä katoaa kaikki ne turhanpäiväiset ajatukset siitä, mitä pitäisi tehdä tulevien viikkojen aikana tai mitä on menneisyydessä jäänyt tekemättä. Minun ei tarvitse suorittaa eikä olla vahva, köydet ovat sitä puolestani. En voi kontrolloida sitä mitä on tulossa, vaan minun on haastettava itseni kontrolloimaan sitä, miten reagoin seuraavaan hetkeen.

Sitominen on hitaan intiimi kohtaaminen

Köydet ovat harvoin sellaisia kuin etukäteen ajattelet, sillä joka kerta ne näyttäytyvät erilaisina. Sitominen on hitaan intiimi kohtaaminen. Sidottuna et voi tehdä muuta kuin olla ja uskaltaa antaa asioiden ja ajatusten tulla eteesi niin kuin ne tulevat. Aistit ovat valppaampana huomaamaan syvälläkin olevat asiat.

Sidonta on kommunikaatiota sidottavan ja sitojan välillä. Se on sanatonta ja sanallista keskustelua siitä, miten ja mihin suuntaan mennään. Sidottava voi rentoutua ja seurata perässä vain jos hän tuntee, että sitoja vie häntä sydämellään kunnioittaen joka askeleella sidottavaa. Se on kuin paritanssia, jossa kummallakin on oma roolinsa. Sitojan määrätietoisuus, kunnioitus sidottavaa kohtaan sekä molemminpuolinen luottamus ovat tärkeitä.

Vaikka shibari lukeutuu osaksi BDSM -kulttuuria, voi mielestäni sitoa monella eri tavalla esimerkiksi eroottisesti, hellästi, halaavasti, rentouttavasti, leikkisästi, nöyryyttävän paljastavasti kiusoitellen, alistavasti ja esineellistävästi. Vain mielikuvitus on rajana. Sitomisesta saa myös todella esteettisiä ja voimaannuttavia kuvia. Niistä katsottuna shibari on kuin taideteos, jossa minä ja köydet olemme se teos, jonka Saara huipputaiteilijana muotoilee.

Venynyt, vahva ja vapautunut olo

Kun Saara laskee minut alas tunteet tulevat voimakkaina ja yhteys sitojaan voimistuu. Köysien kautta tunteet siirtyvät ihmisestä toiseen ja siksi myös Saaran fiilis on tärkeä. Kun pääsen alas ja köydet löystyvät ympäriltäni käperryn pieneksi Saaran lämpimäänsyliin ja olemme hiljaa. Palautuminen sisäänpäin kääntyneestä tilasta, jossa olet vain itsesi kanssa, kestää aikansa. Palautumisen jälkeen on levollinen, rento, venynyt, vahva ja selkeä olo, kun on vapautunut kaikista turhista ajatuksista.

Astun shibari -kuplasta ulos, laitan kengät jalkaani ja käynnistän auton. Mieli on tyyni, tunnen itseni aukinaiseksi ja kokonaiseksi – kaikki on taas mahdollista.

9.9.2021 L.M.W.


Vastaa

%d