Shibari-köydet


Tänään asiaa erilaisista shibari-köysistä. Markkinoilla on monenlaisia köysiä ja keskustelua sidontaa sopivista köysistä, ja haluankin jakaa omia kokemuksiani niistä.

Sidontaa voi kokeilla millä tahansa köysillä. Aloitukseen sopii myös huivit tai nyörit, mutta jos harrastus etenee, niin kannattaa sijoittaa laadukkaisiin köysiin, jotka oikein käsittelemällä ja huoltamalla kestää vuosia.

Shibari-sidontaan sopii kaikki luonnonkuiduista valmistetut köydet: juutti, hamppu, pellava, puuvillaa. Esteettisesti nämä köydet sopivat japanilaiseen yksinkertaiseen sidontaan ja ne myös tuntuvat parhaalta iholla. Synteettiset köydet tulevat kysymykseen silloin, kun niillä on siihen funktio esimerkiksi suihkussa tai sateessa tehtävään sidontaan, juutti ei kestä vettä.

Juuttiköysi on kuitenkin ainoa vetolujuudeltaan tarpeeksi kestävä silloin kun edetään semi- ja full- suspensioihin, eli roikotuksiin. Köyden tulisi olla n.6mm paksua. Pituudet vaihtelevat 7-10m köysiin mallin koon tai roikotuspisteen korkeuden mukaan.

Juuttia on saatavilla edullisesta markettitavarasta laadukkaaseen japanilaiseen ja kaikkea siltä väliltä. Köyden kierteet vaihtelevat ja kuidun pituus vaikuttaa laatuun. Olen itse kokeillut monia markkinoilla saatavia köysiä ja valinnut japanilaisen Ogawa köyden. Palaan tähän uudestaan ja uudestaan, enkä enää vaihda, vaikka köyden saatavuus on hankalaa. Olen koko ajan jonossa toimittajalla ja iloinen jokaisesta rullasta, joka saapuu Suomeen.

Köydet vaativat aina käsittelyä, ja niin myös Ogawa. Mittaan köydet sopivan (8,5m) pituiseksi, ja laitan kuivausrumpuun ainakin 70 min ajaksi. Käydessä oleva monia häiritsevä tuoksu poistuu ja köydet pehmenevät. Niistä lähtee kuivausrummussa myös uskomaton määrä pinnalla olevaa karvaa. Käsittely ei ole välttämätöntä, mutta ero on huomattava. Öljyän köydet jojobaöljyllä. Oliiviöljy sopii myös erinomaisesti juuttiköysiin, se ei härskiinny kuumallakaan ilmalla. Ohjeet köysien hoitoon löytyy kirjoituksen lopusta. Tapoja käsitellä on monia, tässä niistä vaan oma versioni.

Vasemmalla valmiiksi öljytty köysi, oikealla vain pehmitetty

Köysien kuidut heikkenevät kuivuessaan. Suomessa varsinkin talvella sisäilma on kuivaa, ja se näkyy myös köysissä. Köydet kannattaa öljytä säännöllisesti. Iholta köysiin tarttuu myös rasvaa ja se on yleensä vaan hyvä asia. Köysiä ei pidä pestä, juutti ei kestä pesua, koska kierre löystyy, ja kuidut kärsivät. Jos köydet tuntuvat likaisista, tuuleta köydet hyvin ja vaihda tarvittaessa uusiin. Köydet ovat kulutustavaraa, ja niinkuin muitakin harrastusvälineitä, niitä joutuu välillä päivittämään. Jos käytät köysiä imtiimialueiden sidontaan, hanki jokaiselle sidottavalle henkilökohtaiset köydet. Näin voit myös miettiä mallin koon mukaan sopivan pituiset köydet juuri hänelle.

Shibari-köydet ja opas postipakettiin harrastajalle

Beautyofshibari.fi verkkokaupassa on tilattavissa erilaisia paketteja 2-10 kpl köysiä. Kaikki köydet on valmiiksi rummutettuja ja 8,5m pitkiä. Kaupassa on myös käyttövalmiita öljyttyjä köysiä 6m kpl paketissa. Kuudella köydellä toteutat useimmat lattiasidonnat. Jos olet edistynyt jo suspensioihin, suosittelen 10-12 kpl köysiä. Varmista suspensioita tehdessäsi, että köydet ovat virheettömiä ja vaihda tarvittaessa köydet uusiin.

Ogawa köydet 10 kpl

Köysien hoito-ohjeita:

  1. Käytä kuivausrumpua köysissä mahdollisesti olevan tuoksun ja öljyn poistamiseen. Köydet voi myös uunittaa, mutta tähän ei ole yhtä pätevää ohjetta uunien eroavaisuuksista johtuen.
  2. Kuivausrumpu on myös hyvä tapa pehmittää köydet. Vaihtoehtoisesti voit pehmitää köydet mekaanisesti. Vie köyden päät tolpan ympäri, suorista köysi ja kierrä köysi muutamia kertoja itsensä ympäri. Ota solmut molempiin käsiin ja vedä vuorotellen. Kierretystä kohdasta lähtee hakkauksen avulla karvoja pois ja köysi pehmenee.
  3. Halutessasi voi polttaa köysien karvat varovasti kynttilän tai tohottimen liekin läpi vetämällä. Japanilaista Ogawa köyttä ei tarvitse polttaa, jos poltat, niin vasta kuivausrummuttamisen jälkeen.
  4. Oliiviöljy soveltuu hyvin juuttiin. Käy köydet läpi oliiviöljyisin käsin tai öljyisen kankaanpalan avulla. Sivele siis öljy köysien pintaan, älä upota köysiä öljyyn. Voit lisätä öljyyn halutessasi hiukan mehiläisvahaa. Älä keitä, anna vahan sulaa hitaasti öljyyn. Seos on jäähtyneenä pehmeää tahnaa ja levittyy hyvin. Varo valkoisia pintoja ja vaatteita heti käsittelyn jälkeen! (1dl öljyä, 10g mehiläisvahaa).

Köysiä ei ole pakko käsitellä, ne pehmenevät käytössä. Auringossa pitäminen vähentää köysissä olevaa hajua, tuuletus kostealla ilmalla puhdistaa köysiä. Juuttiköysi ei pidä vedestä, eikä pesemisestä, kierre löystyy. Öljyäminen säännöllisesti pidentää köysien käyttöikää.


Vastaa

%d